Den Hellige Birma - temperament

For de fleste mennesker, som ønsker at dele livet med en kat, er temperamentet en vigtig del i valget af netop den kat man ønsker. Birmakatten kan beskrives som mild og kærlig, selskabelig uden at den er meget påtrængende. En klog kat, som er meget menneske glad. En Birma er ofte hengiven overfor sin ejer og elsker at ligge tæt på ejeren og ved nattetid er sengen et yndet sovested.

Birmakatten går godt i spænd sammen med børn, da den er meget glad og legesyg. Den er meget selskabelig og en udpræget familiekat. Også for birmakatten er der forskellige individer og personligheder, men i store træk er de fleste birmakatte meget ens. Skal man sammenligne med andre racer, så er det almindelig kendt, at siameser- og orientalerkatte er livlige og meget intensive i hvad de gør. Deres modsvar er perserkatte, som er kendt for at være rolige og flegmatiske.

Birmakatten har et temperament, som ligger midt mellem disse 2 racer. Men elsker at være centrum for begivenhederne. De elsker hvis man leger med dem, men kan godt finde på at lege selv. De er udpræget nysgerrige og følger meget med i, hvad der sker og sætter stor pris på at deltage. Det er en meget social race, og kattene vasker hinanden i stor grad - mere end man ser hos andre katteracer.

Birmakatten er ukompliceret og har en stor tilpasningsevne. Den bør dog ikke være alenekat hos mennesker, der er væk hjemmefra det meste af dagen. En løsning kan være at anskaffe to katte - ikke nødvendigvis endnu en birma, da den også trives fint sammen med andre katteracer, herunder huskatte. Birmakatten passer godt til børnefamilier, da den heller ikke behøver så meget ro. Den knytter sig mere til sine mennesker end til boligen og er derfor nem at have med ud og rejse. Birmaen er ikke en udekat, da den er alt for tillidsfuld og ude af stand til at tage sig i agt for de farer der lurer. Har den mulighed for at blive luftet i en lukket have eller løbegård, er det en rigtig god løsning.


Den Hellige Birma - standard

Den Hellige Birma, eller The Sacred Cat of Burma, er en himmalaya masket kat. Også kaldet, at katten har maskefarve. Det betyder, at den på kroppen har koldere partier - de partier hvor blodcirkulationen er lavere, har point / maske.

Den første og sandsynligvis den mest almindelige er brunmasket. Alle maskefarver har (skal jf. standarden) handsker - ofte kaldet sokker. På bagpoternes sokker fortsætter den hvide markering som et modsat V op ad bagbenene op mod hælen.

Pelsen er halvlang - og kaldes en semilanghåret kat. Genetisk er racen langhåret, men kvaliteten på pelsen er noget ganske særligt. Den har en silkeagtig struktur, som føles kølig (silkeagtig at røre ved).

I ansigtet er pelsen kort, rundt om halsen får katten det som kaldes en krave, som er betydelig længere i pelshårene. Kroppens pelslængde er jævn og halvlang, men der er tydeligvis bukser på bagbenene og længere pels ved bugen også. Birmakatten savner stort set perserkattens underuld. Halen skal være velpelset og ligner en svajende fjer.

Øjnene er noget for sig. Birmakatten skal have det specielle udtryk, som vi kalder for "Birma Look". En Birmakats øjne er ovale eller let rundede, med en klar og ren blå farve. Jo mørkere blå jo bedre. Birmakatten har sin himmalaya tegninger sammen med andre racer, derfor har man en fælles standard for disse racer. Den flotte slanke Siameser og den direkte modsætning, Colorpointen, som er en masket perser, som har kort krop og lang tæt pels. Der skal nævnes andre maskede katte - Balineseren og Ragdoll, som er en søskende race. Ragdoll har flere varianter herunder bicolor. En helt anden race, men som mange siger, når de spørger efter en Hellig Birma, er Burma. Det er en korthåret kat og den er slank og har ikke maske eller blå øjne, som Birmakatten. 


Point total

100

Hoved

General form, kinder, næse, kæbe, tænder, pande og hage

20

Form og farve på øjnene

5

Krop

Form og størrelse, knoglebygning, ben og poternes form

20

Hale

Længde og form

10

Pels

Kropsfarve og maskefarve /point

10

Kvalitet, struktur og længde

10

Handsker

Forpoter

5

Bagpoter

5

Kiler

5

Ensartethed og symmetri af kiler og handsker

5

Kondition

5