En racekat er KUN en racekat, hvis den har en ægte stamtavle fra et anerkendt katteforbund. Ellers er katten at betragte som en "huskat" uanset dens udseende. Stamtavlen er din garanti for, at katten er en ægte racekat. Stamtavlen skal altid følge katten, hvis den skifter hjem.


Stamtavlerne ser forskellige ud, afhængig af hvilket forbund og i hvilket land stamtavlen er udstedt. MEN der er nogle fælles regler. Her er hvad der SKAL fremgå af stamtavlen: 


Hvilket forbund - navn / logo skal fremgå - fx FIFé - Mundikat 

Kattens navn, fødselsdato, race, farve, søskende i kuldet, forældre og i alt min. 4 generationer tilbage. Katten har også et registreringsnummer / stamtavlenummer. Kattens opdrætter og ofte også kattens chipnr. På kattens forfædre, skal fremgå navn, race, farve og stamtavlenr.


Race og farve skrives med en "EMS" kode og bogstav for farven. Fx hedder en brunmasket Hellig Birma; SBI n - en blå Perser; PER a - en rød Exotic; EXO d. Der findes lister over alle EMS- og farvekoder.


Der skal også være underskrift og dato fra den hovedklub, der har udstedt stamtavlen.


Stamtavlerne ser forskellige ud. Nogle er størrelse A4 foldet til A5 og med flere lag. Andre er størrelse A4 som er lamineret. Fra CFA er stamtavlerne større.


Nedenstående kommer eksempler på logoer fra anerkendte forbund og hovedklubber:


FIFé (Fédération Internationale Féline) er verdens største stambogsførende organisation. Hvert land har en hovedorganisation, som er medlem af FIFé. Den nationale hovedafdeling udsteder stamtavler til sine medlemmer; opdrætterne. Mange danske opdrættere er medlem af Mundikat i Holland, SVERAK i Sverige eller Felis Danica i Danmark.

WCF (World Cat Federations)

- dansk afdeling; Danacat / Svensk afdeling; SNRF - Sveriges Nya Raskattförening.

CFA (The Cat Fanciers' Association, Inc) - ingen dansk afdeling.

TICA (The International Cat Association) - dansk afdeling; Viking Cats.