Parring
Hunkatten er hos hankatten ca. 2 - 3 dage, eller indtil hankatten ikke længere er interesseret i at parre hende. En god hankat, bruger noget tid på at vaske sin hunkat, og de er ret sociale. Når hunkatten kommer hjem, vil de øvrige katte, hvis man har flere, lugte til hende, og hun vil udvise træthed og vil sove et døgns tid.
Nu kommer den søde vente tid, og hun skal have det godt. Såfremt hun hun er drægtig, plejer hun at spise og sove lidt mere. Mellem 18 og 21 dagen kan man se, at hende dievorter ofte bliver røde - vi kan kalde det hindbær farvet dievorter, og de antager en mere rund form og bliver større.
En drægtig hunkat må ikke tage med på en katteudstilling jf. reglerne i FIFé. Man skal med andre ord ikke udsætte en hunkat, som har været til parring, for den stress og risiko for evt. smitte af virus sygdomme - virus kan skade fostret. Vores Birmakatte går drægtige i gennemsnit 65 dage. De er jo levede væsner, og der kan være op til 5 dages forskel begge veje. Når man vil beregne den forventede fødselsdato, kan det være en god ide at regne med 65 dage en dag efter første parringsdag. Altså dagen efter 1. parringsdag som dag 1.
Forberedelser
Flere hunkatte begynder, i god tid før fødslen, at søge efter et sted, hvor hun syntes det er godt at føde. Her kan det være en god ide, at man som ejer i god tid forinden, har stillet en kasse til hende, og ofte acceptere hun den som det bedste sted. Nogle hunkatte har fundet deres sted, uanset hvad ejer end måtte mene. Men få sat en kasse op, evt. i starten af drægtigheden og seneste 3 uger før forventet fødsel. Har din hunkat fundet det sted, hun mener er det bedste sted at føde, kan det være svært at få hende på andre tanker. Så forsøg i stedet at stille fødekassen der.
De fleste opdrættere vil nok kunne nikke genkendende til, at Birmakattene som regel har lette fødsler, men igen så har vi med levende væsner at gøre, så afvigelser og problemer kan dog forekomme. Et godt råd er, at er man nervøs, så tal med en mere erfaren opdrætter, eller kontakt dyrlægen. Begge kan give gode råd - mest så ejeren også kan være rolig.
Fødslen
Omkring 65 dagen er det tid. Hunkatten henter dig måske, hun vil nemlig ikke være alene. På dette tidspunkt har hun formentlig allerede svage sammen trækninger. Dem opdager man sjældent, men det kaldes udvidningsfasen, disse skal gøre hende mere åben til selve forløsningen. Tiden til selve forløsningen / fødslen kan variere meget, og hvis din hunkat er rolig og ikke har kraftige veer i længere tid, eller kraftige blødninger, kan man roligt vente.
Prøv at trække vejret roligt sammen med din kat - det hjælper. Ganske ofte spinder en hunkat højt, når veerne er begyndt, det gør hun for at berolige sig selv. Stærkere veer kan nu begynde at ses, og mærkes hvis man ligger en hånd på hendes mave eller på siden af hende. Veerne kommer oftere og oftere, og bliver kraftigere. Der er mange varianter på hvordan en hunkat føder. Nogle ligger, nogle står, nogle sidder. Mange er helt stille, mens andre kan skrige højt, når den første killing presses ud. Hvis du føler dig usikker, når din hunkat føder for første gang - så ring / tag kontakt til den opdrætter, du har købt katten af, for her kan du bl.a. få information om hvordan din hunkats mor opførte sig, ved sine forløsninger.
De fleste forløsninger sker uden nogle komplikationer. Men skulle du få mistanke om noget er galt, så kontakt din dyrlæge. Katten kan føde sine killinger 1-2-3 under 1 time, så er det hele klart, andre tager sig nogle lange pauser mellem killingerne. Ingen kat bør have presseveer i mere end 30 - 45 min. uden man skal kontakte en dyrlæge. Kattekillinger fødes enten med hoved eller bagende først - begge dele er helt normalt. Når den første killing er født kan morkatten ofte kigge uforstående på den lille bløde bylt, som spytter og skriger. Men efter ganske få sekunder, har hun fattet opgaven og slikker forsigtigt sin unge. Selv førstegangsfødende hunkatte er perfekte mødre.
Morkatten slikker nu sin unge, for at få fosterhinden væk, hvis den ikke er sprunget ved selve forløsningen, men dette gør at killingen skriger. Killingen kan have slugt lidt fostervæske, og det får hunkatten løsnet og op ved denne kraftige slikken. Kort tid efter har hunkatten en mindre ve, og det resultere i moderkagen. Denne æder hun gerne, hun begynder i den tykke ende, og når hun kommer frem til navlestrengen, som forbinder mor og killing, så tygger hun den over. Nu er killingen fri. Ofte føder en hunkat endnu en killing uden den første moderkage er kommet ud. Det plejer ikke give problem, dog skal man være opmærksom på den manglende moderkage kommer ud, da en tilbageværende moderkage, kan give blødninger og feber. Og så kræver det at dyrlægen kontaktes.
Nå hunkatten selv mærker, at alle killinger er født, plejer hun at være rolig men træt. Killingerne har ofte fundet en dievorte, og måske sover de allerede. Så kan den nybagte morkat, måske få mulighed for at sove nogle timer. Om man giver sin hunkat en smule fløde med druesukker eller vand med druesukker, vælling eller æggesnaps er et holdningsspørgsmål. Æg blev ofte anbefalet tidligere, men hvis katten af en eller anden grund skal i narkose, bruger man det ikke så ofte mere. Eller måske har man ikke lige æg, som egner sig til en æggesnaps, så er fløde med druesukker noget man kan have i huset op til en kattefødsel.
Hvis alt er normalt, så kan man forsigtigt lægge rent i fødekassen, brug gerne lagner - ikke af frotté, da killingerne fødes med små klør, som ikke trækkes ind, og så sidder de fast i frottéen. Så glat bomuld. Ofte ligger hunkatten hos sine killinger 10 - 12 timer uden at få vådt eller tørt, så først når hun føler der er ro i kassen og killingerne er rolige, forlader hun kassen, for at tisse, spise eller bare strække ben. Du vil opdage at din hunkat hele tiden har ørene rettet mod fødekassen og sine killinger, og så snart hun hører en lyd, så afbryder hun sit foretagende og springer tilbage til sine killinger.
Killingernes opvækst de første dage
Normalt behøver man ikke gøre noget for killingerne, men man må alligevel holde kontrol med, at alt er som det skal være. Man må sikre at morkatten får nærende og god mad. Skifte underlag i kassen, når det er påkrævet. Vejning af killinger? - ja nogle vejer killingerne hver dag, andre tjekker blot om de varme og rolige og vejer dem måske et par gange om ugen. Alle ejere af en hunkat, som får killinger for første gang, kan sidde i timevis og se på killinger. Som man mærkeligt nok næste kan se vokse. Når killingerne sover, giver de nogle små ryk, man kan næsten se de vokser.
De første 3 uger passer morkatten sine killinger, de bliver vasket, madet og puslet om af deres mor. Omkring 3 ugers alderen begynder de at se på verden omkring dem og prøver at finde frem til en mulighed for at komme ud af fødekassen.
Alle Birmakillinger fødes uden synlig maskefarve, som på alle maskekatte, og begynder at vise sig efter et par uger afhængig af farven. En brun maske ses meget hurtigere end f.eks. en creme. Maskefarven optræder på de steder, hvor kattens kropstemperatur ikke er lige så høj, som øvrige dele af kroppen. Hvad farve har killingerne: Her må du have tålmodighed. Farven kommer, og du vil kunne se den efter nogle uger, ellers må du få hjælp af de mere erfarne opdrættere, måske hankatte ejeren kan hjælpe dig. Men du vil altid kunne rette henvendelse til en af opdrætterne i Birmaportalen, vi hjælper gerne.