Katteforbund


Katteverdens forskellige forbund:
Når man bliver interesseret i at opdrætte racekatte, eller udstille katte, opstår der spørgsmål om hvilket forbund, man skal blive medlem under.

FIFé - Fédération Internationale Féline
Felis Danica er det danske hovedforbund i Danmark under FIFé, og Felis Danica har 3 hovedklubber under sig; Jyrak, Racekatten og Darak. Som katteejer kan man blive medlem af én de 3 hovedklubber.
Felis Danica sælger stamtavler via de 3 hovedklubber og begge parter får indtjening via stamtavlerne.
WCF - World Cat Federation
DanaCat er et hovedforbund i Danmark under WCF. Her er man direkte medlem af DanaCat og dermed ingen unødige mellemled. DanaCat sælger stamtavler direkte til sine medlemmer og pengene for salget, falder kun ét sted. Alt andet lige, vil det betyde billigere stamtavler.
TICA - The International Cat Association Inc.
TICA har også en dansk klub, nemlig Vikingekat.
Vinkingekat hjælper dig med stamtavler og "slipper", men disse bestilles og købes af TICA.

CFA - The Cat Fanciers' Association
CFA har endnu ingen danske klubber. Stamtavler bestilles og købes derfor via nettet.
Hvilket forbund / hovedklub skal man vælge?
Ofte vælger man, som nystartet katteejer, at blive medlem af den klub ens opdrætter er medlem af. Men det behøver ikke være det rigtige for dig. Der er forskellige tilbud i de forskellige klubber og ikke mindst forbund. Man kan på deres hjemmesider læse mere om priser og tilbud.

Hvert forbund har egne regler, og der er nogle forbund, som har godkendt nogle racer, som andre forbund ikke har. Men for Birmaen har det ikke den store betydning, hvor man er medlem. Dog er reglerne ikke lige gode i alle forbund.

Standarden for Birmaen er en beskrivelse af hvordan katten skal se ud. Men Birmaen ser ud som en Birma uanset forbund. Men nogle standarder beskriver de enkelte ting lidt forskelligt. F.eks. ville vi i Danmark have svært ved CFA-standarden, da den beskriver, at trædepuder skal være lyserøde. I de øvrige forbund, må trædepuderne være både lyserøde og miksende med mørke farver.

Felis Danicas 3 hovedklubber afholder hver især 3-6 udstillinger om året. DanaCat holder udstillinger 2-3 gange om året. De udstillingsformer ligner meget hinanden, dog med lidt forskelligheder.
Vinkingekat har 1-2 udstillinger om året, og deres udstillingsform er noget anderledes. Det samme med CFA, men de har ingen udstillinger i Danmark.

Klubben for Den Hellige Birma er en specialklub under Felis Danica og dermed underlagt deres regler (og sanktioner). De ønsker ingen medlemmer fra andre forbund end FIFé.

Men i avlen har vi brug for at hente nye genpuljer ind, og derfor er vi nødt til at være åbne for alle forbund. Birmaportalen er derfor en klub for alle Birmaejere, og det gælder uanset hvilken hovedklub, og dermed forbund, du vælger at være medlem af.
Tilbage