Kemisk kastration - brug af Suprelorin

Artikel af dyrlæge Anne Sørensen Fasanvejens Dyreklinik
December 2012

Brug af Suprelorin til kat

Suprelorin er et medikament, som er registreret til brug hos hunde. Når man bruger det til andre dyrearter, er det ”off-label” brug. Konsekvensen af dette er, at firmet, der producerer og leverer medicinen, ikke kan drages til ansvar for eventuelle uønskede bivirkninger. Dyrlægen skal passe på, hvad han eller hun lover, og kattens ejer skal være tilbageholdende med krav og forventninger. Til gengæld har man hos behandlede dyr tilsyneladende ikke registreret synderlige bivirkninger.

Det aktive stof hedder Deslorin, og det er 9.4 mg af stoffet, der er i ”staven”. Det kaldes en GnRH-agonist, og virker ved at undertrykke samarbejdet mellem hypofysen og gonaderne (testikel/æggestok). Navnet GnRH betyder Gonadotrophin Releasing Hormone. Denne undertrykkelse resulterer i, at det behandlede dyr ikke kan danne eller frigive det follikelstimulerende hormon, FSH, eller det luteiniserende hormon, LH.

I Danmark har anvendelse af Suprelorin til katte kun set sin start.

Hvis man ikke ønsker, at katten skal kunne få afkom, og ikke ønsker den kønshormonrelaterede adfærd som strinteri, skrigeri og anden frustrationsytring, er det almindeligt at lade katten neutralisere. Men i nogle situationer kan det være ønskeligt at udsætte en neutralisation, nemlig hvis man ønsker, at katten skal være avlskat. I disse situationer har det været almindeligt brugt at give p-piller til kattene. Hos hunkatte kan brugen af p-piller helt udsætte brunst. Hos hankatte kan hverken p-piller eller hormoninjektioner helt neutralisere den kønsrelaterede adfærd, men dog dæmpe den. Enkelte hunkatte reagerer på p-piller med ændret adfærd som f.eks at blive sure og mindre sociale. Jævnligt høres katteejere sige, at ”den er så sød mens den er drægtig, og er sådan en fantastisk mor”. Desuden er det ved længerevarende brug af p-piller registreret bivirkninger i form af livmoderbetændelse og væsentlig øget risiko for at få kræftknuder i mælkekirtlerne.

Suprelorin findes som et implantat. I praksis ligner det de microchips, vi bruger som id-mærkning. De lægges også under huden på samme måde. For de flestes vedkommende kan det gøres uden bedøvelse, og man lægger det som regel under huden i nakken/skulderregionen, hvor der er meget løs hud. Der findes andre lignende produkter, men i Europa er det Suprelorin, der er lanceret, og som nævnt kun registreret til hunde, nemlig til at gøre hanhunde sterile i en periode på ca. ½ år.

I en artikel i blade Journal of Feline Medicine Clinical Practice beskriver dyrlæge Sandra Goericke-Pesch, hvordan Suprelorin kan bruges til katte.

Hunkat:
Implantatet lægges under huden på et tidspunkt, hvor katten ikke er i løbetid. Gennemsnitligt holder effekten i 11 måneder, men der er stor variation i længden af den, der går, før løbetid indtræffer igen. Hvis man fortryder, og alligevel ønsker at avle på katten, kan det forsøges at operere implantatet ud igen. Hvis det er knækket, og den inderste del af det er trængt ud i underhudsfedtet, virker det ikke ret godt at fjerne det, og man må så vente på, medikamentet holder op med at virke. Det er brugt at lægge implantatet lige ved navlen, hvor det lettere kan fjernes igen uden at genere kattens udseende med arvæv i nakken. Der gøres opmærksom på, at enkelte katte kommer i løbetid et par dage efter, de har fået implantatet, og de er i så fald fertile i den løbetid.

Hankat:
Til en start efter, implantatet er lagt under huden, ligner det, at katten er blevet endnu mere fertil, med ekstra højt testosteron niveau. Effekt i form af neutral adfærd indtræder efter 4 – 8 uger, dog af og til først efter 12 uger. Effekten holder i 6 – 18 måneder. Som for hunkattens vedkommende kan perioden evt. afkortes ved at operere implantatet ud igen. Der skal gøres opmærksom på, at testiklernes størrelse reduceres ganske kraftigt. Efter ophør af effekten vokser de igen, dog ikke altid helt til normal størrelse.

Der skal gøres opmærksom på, at der endnu ikke er voldsomt megen erfaring i brug af Suprelorin til kat, men indtil nu har der ikke været de alvorlige problemer, som vi ser ved brug af p-piller og andre hormonmidler, så det ser lovende ud. At få implantatet lagt ind vel vidende, at man vil have det opereret ud, kan virke uetisk, da katten så skal i narkose, og det er en procedure, man altid skal have respekt for og ikke skal foretage unødigt. Prisen for selve implantatet er ca. 1.250,-kr, og dyrlægen skal have honorar for at lægge det ind, så prisen kan evt. spille en rolle i valg af behandling.

   

Tilbage