Hvorfor stamtavle?

Artikel af Nanna Mikkelsen

Hvorfor registreret opdrætter?
I Danmark er registrerede opdrættere af racekatte medlem af en hovedklub, og via denne er man underlagt Felis Danicas mange regler, som er udstukket af verdensorganisationen FIFe. Alle disse regler skal sikre at kattene trives optimalt, og de beskytter kattene imod uhæmmet avl, og andre vilkår som skader kattene. F.eks. må en hunkat maksimalt få 3 kuld på 2 år - dette er for at sikre, at hunkattene ikke lider overlast ved hele tiden at skulle være drægtig og diegivende. Det tager hårdt på en hunkat at være drægtig, føde og derefter opfostre et kuld killinger. Ved ansøgning om stamtavler skriver opdrætterne blandt andet under på, at forældrekattene er fri for medfødte defekter. Alle avlskatte skal være chip- eller øremærket, så de kan identificeres.

Der er en "standard" for hver race, som man har vedtaget i verdensorganisationen FIFe, som også de danske klubber skal følge, som beskriver i detaljer, hvordan racen optimalt skal se ud. Det er denne standard, som dommerne dømmer efter på internationale udstillinger. Så enhver opdrætter, der er underlagt disse regler, ved hvordan racen skal se ud. Men stadig under hensyn til racens sundhed. Alle seriøse opdrættere får tillært sig viden om den pågældende race og arbejder for at komme så tæt på racens standard som muligt.

Rigtig mange opdrættere deltager på udstillinger, hvor vi holder os ajour med hvordan racen skal se ud optimalt set. Og vi får vurderet vores avlsdyr i forhold til racens standard. Vi møder andre opdrættere og gør brug af sparring med hinanden. Det er både dyrt og tidskrævende at deltage på udstillinger, men det er ret vigtigt for en opdrætter.

En seriøs opdrætter uddanner sig ved at deltage i forskellige kurser og møder vedr. racen. Det kan være alt lige fra hvordan en bestemt race skal se ud, til hvordan en fødsels håndteres, og hvordan man undgår smitte med simple virussygdomme i sit opdræt. Opdrættere kan også deltage i et uddannelsesforløb under Felis Danica og blive diplomopdrætter.

Registrerede opdrættere betegnes som erhvervsdrivende og hører derfor under købeloven. Det sikrer i høj grad nye katteejere.

Hvorfor stamtavle?
Stamtavlen er en meget vigtigt redskab for opdrætterne. Men også for dig som køber, da det giver dig information om den opdrætter du har købt katten af, og hvem som er forældre til din kat.

At finde og indkøbe avlsdyr er både svært og dyrt - især kan det være svært at finde egnede hankatte, som ikke allerede ligger bag en masse katte. Som seriøs opdrætter studerer man nøje hvilke linjer, der ligger bag avlskattene. Og nøje overvejer hvem der kan - eller IKKE bør parres med hvem - dette i forhold til både udseende, helbred og temperament.

Stamtavlen er et vigtigt bevis for dig som køber til en given racekat, da den fortæller meget om dit nye familiemedlem. Selve stamtavlen koster kun 200 kr., så det er ikke denne i sig selv, der gør en racekat dyrere end en huskat. Det er hele det store og dyre arbejde, der ligger bag et seriøst opdræt - at få avlet de racekatte, der gør dem helt unikke med de særlige kendetegn og egenskaber der ligger i hver race. F.eks. at en Birma har maske, blå øjne og hvide sokker. Det kommer ikke af sig selv.

Også det forhold, at man skal følge med udviklingen og holde sig til den mest nye viden kræver meget. Vil man være seriøsopdrætter, skal man være klar over det koster, og kan være en dyr hobby. Indkøbte avlskatte og planlagte parringer går måske ikke lige som forventet. Nogen gang må en ellers super god avlskat neutraliseres og have nyt hjem, fordi den ikke kan enes med én af husets andre katte. Det kan også være en indkøbt hunkat, som måske ikke kan blive drægtig - eller en hankat som ikke kan el. vil parre.

Det er også dyrt at opfostre killinger på optimal vis. Vi bruger altid kun kvalitetsfoder, da det har stor betydning både for drægtige og diegivende katte samt killinger. Kun på den måde sikrer man optimal sundhed for katten i hele dens levetid. Måske skal killingerne have modermælkserstatning som supplement, og de spiser rigtig meget vådfoder - helst det dyre af rent kyllingekød eller fisk. Killingerne skal dyrlægetjekkes og vaccineres inden de får nyt hjem. Måske de også er chipmærket forinden. Tjek hos den opdrætter du kunne tænke dig at købe en dejlig racekat hos, hvad de har med i prisen for en killing. Ud over at være fantastisk dejligt, er det både meget tidskrævende og meget dyrt at gøre det rigtigt. En seriøs opdrætter yder også stor service og livslang hotline til den killing du har købt.

Så søger du en kvalitetskat, så køb en kat med stamtavle! En racekat med stamtavle fra en seriøs opdrætter er en raceren kat, der har fået en optimal opvækst og har sunde og raske forældre. Dér avles nemlig kun på gode og sunde dyr.

Katte uden stamtavle er og bliver huskatte. Ikke at der er noget galt med huskatte. En huskat kan være ganske sød og dejlig, men du ved bare ikke hvad du får! Du kan være heldig - eller uheldig.

Alt for ofte har vi mødt ulykkelige mennesker, som har begået den fejl at købe en "ægte racekat" uden stamtavle. Når katten er betalt, så er der ikke mere service - og ingen steder at klage, hvis der er noget med katten.

Ofte ses en "ægte racekat" uden stamtavle til salg. Og der reklameres med, at begge forældrekatte har stamtavle, men killingen har ikke. Årsagen er som regel, at forældrekattenes stamtavler er lukket for avl. Det kan meget vel skyldes, at der ligger sygdom eller anden genetisk årsag til grund for, at der ikke må avles på disse katte. Det kan også være, at forældrekattene er købt som kælekatte til en lavere pris, men der avles på dem alligevel til trods for forbud. I begge tilfælde er der tale om snyd! Du som køber ved ikke hvad der ligger bag!

Forbrugerklagenævnet har i november 2011 slået fast, at køber man en "racekat" uden stamtavle, så bør prisen være mellem 500 og 1000 kr.

Tilbage