Den Hellige Birma i Danmark

Først lidt fakta om Birmaens godkendelse i forskellige forbund:
- Birmaen blev anerkendt i 1913, men som Perser 13n og 13a - kun brun- og blåmasket.
- Birma godkendt/anerkendt i FIFé i 1949
- Birma gedkendt/anerkendt i CFA i 1959
- Birma Great Britain godkendt/anderkendt i GCCF i 1966
- Birma Aistralien godkendt/anerkendt i ACF i 1967
- Birma godkendt/anerkendt i WCF i 1988
- Birma kom til Sverie i 1968
- Birma kom til Danmark i 1970

Ændringer i standarden gennem tiden:
- 1925; standarden var anerkendt i farverne; brun, blå, chokolade og lilla.
- 1935; der kom point på øjenfarve og point på farve.
- 1955; fjernelse af point på øjenfarven i favør for point på ??? og hale.
- 1990; farverne rød, creme og dermed tortie blev anerkendt i FIFé.
- 1990; tabby varianter blev godtendt i FIFé.
- 1993; justering og klarhed for hvide pletter (fejl).
- 2008; justering af point på øjenfarve som hentes fra color og kontrast.
- 2010; ændring af general standard for Himalaya point til Siameser point.
- 2011; der kommer bedre beskrivelse af kropsfarver.

Bemærk, at andre lande og forbund har godkendt farver som aprikos, karamel og kanel.
Silver hos Birmaen er desuden anderkendt af mange forbund, herunder FIFé.


År 1968 rejse Meta Andreasen til den store årlige udstilling i London. Meta var perseropdrætter (colorpoint) og havde stamnavnet "af Hammersholdt". Meta havde under sine mange udstillingsrejser set Den Hellige Birma og havde forelsket sig i racen. Meta besøgte Elsie Fisher med stamnavnet "Praha", hvor hun blev meget betaget af en stor og fin hankat, med datidens mål vejede han 5 kg. Det kan oplyses, at hankatten var en ægte Hellig Birma, men han kom til Danmark med stamtavle som værende en colorpoint. Det krævede en dispensation for at få ham anvendt i avlen. Men den fik man, og det fik fint.


I 1970 købte Meta Andreasen en smuk Hollands hunkat, Heiliege Huis Charis. Det første kuld, som blev registeret i Danmark, blev født i 1971. Kuldet bestod af 2 brunmaskede hanner, og fik navnene Pon-Si og Ping-Li af Hammersholdt. Den tredje birma, som blev importeret til Danmark kom fra Sverige. Navnet var Katchin Argsu født i august 1971 og var opdrættet af Helen Retz Jensen. Det var den første blåmaskede birma i Danmark.


Den 12. september 1975 blev den brunmaskede hunkat Jamaima af Hammersholdt født. De stolte nye ejere hedder var Susser og Flemming Nielsen. De har navnet Sinklair. Stamnavnet kendes af enhver dansk opdrætter, og stamnavnet er stadig aktivt, og der opdrættes stadig birmakatte.


Sinklair fik deres første birma kuld den 1. juni 1978, og dette kuld bestod af tre brunmaskede killinger. To hunner, som fik navnene Athene og Ahloa, og hankatten kom til at hedde Alladin. Alladin beholdt Susser og Flemming. Alladin var den første birma, som opnåede titlen Internationan Champion. Susser og Flemmming Nielsen har således opdrættet Hellig Birma i Danmark siden 1978, og var altså ejer af den første dansk fødte hunkat fra 1975. I løbet af 80erne blev der importeret fra Tyskland, Holland og Sverige, og dermed var det danske opdræt af racen Den Hellige Birma i fuld gang. Der er i 2007 over 100 registrerede birmaopdrættere i den danske specialklub, Klubben for den Hellige birma.

Tilbage