Hårboller

Artikel af Nanna Mikkelsen

Hårboller
De fleste af os kender en uarrrkk-lyd, som kommer nede fra bunden af kattens mave, og lyder som en mellemting mellem hvæs, opkastlyde og gulp. Katten er blevet lavbenet og sidder med hovedet strakt fremad, og tungen hænger ofte savlende ud af munden, mens maven pumper som en blæsebælg for at aflevere indholdet i mavesækken på huset bedste tæppe. Ofte er én aflevering ikke nok, så proceduren gentages nogle gange, indtil der er ryddet op indenbords. Nu behøver det jo ikke at betyde, at katten er syg, fordi den brækker sig. Det er faktisk helt normalt, at en sund kat kaster op med mere eller mindre jævne mellemrum.

Signalement af en hårbolle
Når man kigger nærmere på det, katten har brækket op, ligger der ofte et eller andet aflangt ubestemmeligt mellem den opkastede mad, eller der ligger en flot aflang hårbolle, som det kaldes. Hvis du ikke er sart, så læg det opkastede i køkkenvasken og skyl madresterne væk med koldt vand, og du vil stå med en hjemmelavet hårbolle. Hårboller har utallige længder og tykkelser. Farven er som katten selv, eller som dens bofælle.

Alle katte fælder
Det er en stor misforståelse, når det siges, at kun pelsrige katte fælder. Det gør alle katte uden undtagelse, men der er naturligvis forskel på, hvor meget de fælder. En langhåret perser fælder mere end en ultra korthåret Siam eller Burmeser som ej heller har underuld. Men også huskatte fælder, og de har jo også forskellig hårpragt, og nogle kan fælde utrolig meget og andre mere behersket. Det betyder, at enhver kat med pels på kroppen fælder, og den kan danne hårboller. Det gør Den Hellige Birma også. Nogle katte kan ikke så godt få denne uarrkk metode til at fungere, hvilket for nogle katteejere har betydet, at kattens hårboller sætter sig fast og katten bliver rigtig syg og dårlig. Så skal man kontakte en dyrlæge, som kan give nogle produkter, som skal få hårbollen til at gå gennem systemet. Man kan også i dag få foder, som til en vis grad hjælper løse hår gennem tarmsystemet. Men det kan ikke hindre hårbolle opkastningen.

Andres kattes hår
Mange katte, som deler hjem og mennesker med en anden kat, hygger sig ofte med at vaske hinanden pels. Længe og grundigt og mange gange om dagen. Denne gensidige vask er et vigtigt element i den sociale adfærd. Den bekræfter venskaber, virker afslappende og afstressende, og skulle der have været en kurre på tråden i dagens løb, så er man villig til at tilgive og glemme mod at få vasket ørerne. Men der er en bivirkning ved dette gensidige pelsvaskeri. Katten får ikke kun sine egne pelshår i maven, men også bofællekattens pelshår.

Hårbolle
På grund af fænomenets navn har mange fået den opfattelse, at en hårbolle er rund, og siger at de da aldrig har set deres kat kaste en rund bolle op. Ofte er ejeren overbevist om, at lige deres kat aldrig nogensinde har haft en hårbolle - det danner lige deres kat slet ikke. Men en hårbolle er slet ikke rund, den er aflang formet af det lange spiserør, som starter ved svælget og ender ved indgangen til kattens mave. Kattens mave ligger lidt syd for navlen. Da spiserøret er rørformet, bliver hårbollen også en aflang sag, og burde egentlig hedde en hårpølse. De hårboller, der uden at sætte sig fast finder vej gennem hele tarmsystemet, kommer ud som afføring. Måske man som bakkerenser lægger mærke til, at visse af kattens efterladenskaber er meget lette. Det er dem, der mest består af pels.

Hårboller er helt normale
Vi har alle set, hvor omhyggelige katte er med deres personlige pleje, og hvor lang tid de bruger hver eneste dag på at vaske og frisere sig fra snude til halespids. De er næsten lige så længe om at gøre sig fine, som en nyforelsket teenager, og det siger jo ikke så lidt. Dette særlige gen med at holde orden på hvert eneste pelshår, har kattene fået i arv fra deres vilde forfædre. I naturen er en velpasset pels en forudsætning for at overleve. Hvert eneste hår skal ligge rigtig så pelsens overflade er glat og ensartet uden sammenfiltninger. De yderste dækhår skal danne en beskyttende overfrakke, der forhindrer regn i at trænge ind til huden og afkøle kroppen med sygdom til følge. En udegående kat eller kat i løbegård, som har været ude i regnen - prøv at skille hårene ad, og se selv, katten er helt tør nede ved huden under dækhårene, som er en let vandskyende overfrakke. En anden grund til denne omhyggelige pelsvask er, at de meget fine pelshår under dækhårene gør det ud for kattens uldne undertrøje, som skal sørge for en tilpas isolering, så kroppen hverken køler af eller bliver for varm - men holder en kattetemperatur på omkring 38,5 grader. Det er jo også på grund af den uldne undertrøje, at katte har fælde perioder. Om foråret smider de en masse af pelsens isolerende undertrøje for ikke at få det for varmt i sommerens løb, og om efteråret udskiftes den lette understøje med et tykkere lag underuld, som kan klare vinterens kulde.

Indekatte fælder hele året
Utallige katteejere med indekatte er til tider ved at gå op i en spids / gå op i limningen, fordi katten fælder meget i én uendelighed, så der er kattehår overalt. Forklaringen er enkel. Naturen har ikke designet katte til at bo inden døre med dejlig centralvarme, måske en pejs eller andre dejlige varmekilder. Så for indekatte løber pelssæsonen ud i et, da sommer og vinter er lige varme. Så går der uorden i fældesystemet, og de smider pels året rundt. Det kan man ikke gøre så meget ved, andet end støvsugning og frisering af kattene. Nogle oplever, at deres kat har mere pels om sommeren. Jo, en indendørs kat kan godt opleve, at der er køligere i huset i mange somre- end der er i vintermånederne.

Kattens tunge er et effektivt redskab
Naturen har udstyret katten med et genialt universalredskab til pelsplejen. Tungen, som er lang, smal og ru er skabt til at vaske, karte, børste og frisere og glatte på én gang. Tungen er besat med små benhårde raspende pigge, som peger bagud og ind i kattens mund. Det er et særdeles funktionelt design, når katten skal raspe kødet af et nedlagt bytte, men knap så praktisk i forbindelse med pelsplejen. De løse hår fanges nemlig af tungens pigge, og da de vender bagud har katten ikke en chance for at spytte hårene ud. Der er kun én mulighed, hvis munden skal renses for hår - de må synkes.

Hårbolle - produktionen
Når katten synker pelshårene, glider de ned gennem spiserøret og ind i mavesækken, hvor de blandes med maveindholdet og fortsætter derefter ud i tarmsystemet, for til sidst at blive kvitteret med afføringen. Men i de perioder hvor en kat fælder meget, kan de ekstra mange kattehår hobe sig op undervejs og filtre sig sammen. Det sker formentlig i det meget lange spiserør lige før mavesækken, da hårbollens aflange rørfacon viser, at den må være dannet over en længere periode - også når man ser på fastheden af sammenfiltringen. De hår som normalt når ned i mavesækken for lidt efter lidt at blandes med maden vil næppe have mulighed for at filtre så meget og slet ikke i rørfacon. Hvis en hårbolle ryger med ind i mavesækken og ekspederes videre ud i tarmsystemet, kan den i uheldige tilfælde sætte sig fast og give forstoppelse. Sker det må man forbi dyrlægen. Vi katteejere kan kun lade en dyrlæge se på problemet, da der jo kan være forskellige andre årsager til forstoppelse.

Kend symtomerne
Når en hårbolle har stoppet passagen gennem kattens fordøjelsessystem, vil nogle katte hurtigt miste appetitten. De bliver godt nok sultne og går til madskålen, men nøjes med at sidde og hænge over den et stykke tid, før de går igen uden at spise noget. Andre er mere stædige og spiser et par mundfulde, som så kommer op igen, fordi maden ikke kan ekspederes videre. Andre symptomer kan være diarre eller forstoppelse, hosten og forsøg på at kaste op. Alt sammen ikke så alarmerende, at man omgående haster til dyrlægen. Hvis det ikke lykkes katten at slippe af med hårbollen ad naturlig vej - via opkast eller afføring i løbet af et par dage, ser katten ret syg ud. Dens opkast begynder at lugte som afføring. Den får måske feber og taber sig og får en tør og tottet pels, besøger måske kattebakken gang på gang uden resultat. Den situation er ikke til at tage fejl af, og nu skal der professionel ekspertise til at løse problemet. Lykkes det ikke dyrlægen at få den fastkilede hårbolle ud ved hjælp af en intensiv smøring af tarmsystemet med paraffinolie emulsion, sammen med forskellig medicinsk hjælp, kan det være nødvendigt at operere for redde kattens liv. Dyrt og ubehageligt for både kat og pengepung. Nogle katteejere kan hurtigt genkende symptomerne, hvis de én gang har set katten være syg af en fastsiddende hårbolle, og så kan dyrlægen bedre nå at behandle i tide uden operation.

Sådan mindsker du risikoen for problemerne
Man kan ikke helt undgå, at katten producerer hårboller. Vi kan dog gøre vores til, at de ikke bliver faretruende store, og at de ikke kiler sig fast. Frisering med kam eller børste mindst 1 - 2 gange om ugen, gerne oftere i fældetiden. Dette gælder for alle pelslængder. Nogle gange kan det hjælpe at vaske kattene i de store fældeperioder. Det kan ofte anbefales ved vores birmakatte. Vask af kat kan jo gøres uanset om katten skal udstilles eller ej. Og er de vant til det fra små, så er det ofte ikke det store arbejde at vaske katten. Er det en voksen kat, så kan de også lære det, og er det til kattens bedste og kan det betyde katten undgår at blive syg af hårboller, ja så er det en mulighed. Der er flere tilfælde af hellige birma, som stod tæt på aflivning grundet disse tilbagevendende anfald af fastkilede hårboller. I kraftige fældeperioder bliver katten nu vasket og får lidt paraffinolie i nogle uger. Og 7-9-13 så hindrer dette de tilbagevendende dyrlægebesøg. Ofte er der folk som godt nok syntes, de er hårdt plagede af kattehår. Ja, har vi pelsdyr i huset, og så vil de fælde, sådan er det. Men vi kan gøre det lidt bedre for os selv og omgivelserne - frisering med kam eller børste og måske en vask af katten med et par måneders mellemrum.

Kattevask til hverdagsbrug
Fyld håndvasken med lunket vand ca. 37 grader. Kom en god sjat Fair opvaskemiddel i vandet - skyl katten / dyp katten i denne blanding af vand med opvaskemiddel - ikke hovedet kun krop. Skyl grundigt. Brug en katte shampoo eller baby shampoo og vask katten - skyl grundigt. Nu skal du bruge en afsluttende shampoo til katte - dette for at sikre den rette ph værdi. Skyl igen grundigt.

Vandet trykkes ud af pelsen og derefter svøbes et stort håndklæde rundt om katten og vandet trykkes ud - ikke frottere, da det kan skabe hårfilter. Husk hårfilter skal være løst op inden vask, da de kun bliver værre i vask. Nu skal katten tørres. En lydsvag hårtørrer kan bruges, eller et mindre rum med en varmeblæser - dette er kun for at løsne håret.

Ovenstående kan ikke bruges til en show vask. Der skal katten være helt tør, og der skal man bruge nogle andre produkter, som er noget dyrere, og det er smag og behag, hvad man syntes er godt. Det ved de erfarne udstillere alt om, og de vil bruge lige den procedure de kender og kan lide. Men ovenstående vil kunne afhjælpe de løse hår i hjemmet.

Kattemalt
Giv også din kat kattemalt mindst 1 gang om ugen. Der er flere mærker kattemalt, som alle indeholder ca. 50 procent olie. De smager noget forskelligt, nogle er mere søde end andre. Her må man prøve sig frem. Kattemalt fås hos de fleste dyrlæger. Er katten ikke vild med malt og frivilligt tager fra tuben, så kan man prøve at komme ca. 1 - 2 cm malt på pegefingeren og komme det i kattens mund. Nogle katte vil slikke det af, hvis man kommer lidt malt på poten.

Kattegræs
Grønt er godt, både for øje og sind, og ikke mindst for kattemaver, som gerne vil have lidt hjælp til at slippe af med en hårbolle. Nogle katte er tilfredse med det kattegræs, man kan købe i supermarkedet, selvom det intet har at gøre med græs. Det er nemlig spiret havre. Men de fleste katte er rigtig glade for at få deres egne spiselige potteplanter og gnaver med fryd både stuebambus og cyperngræs i sig, som er aldeles ugiftige. Kattene brækker sig ofte, når de har spist grønt - hvorfor ved man ikke. Men de gør det, og det kunne tyde på, at det er vigtigt for katte at have adgang til kattegræs, eller en lækker stuebambus / cyperngræs. Når maven fyldes for hurtigt, altså hvis en kat spiser hurtigt og uhæmmet, vil den brække sig kort efter. Ofte spiser nogle katte for meget tørkost, da de ikke lige tænkte på, at de små bidder udvider sig i mavesækken. Hvis ens kat er en grovæder, så må man begrænse mængden af mad og fodre med mindre portioner og med korte intervaller. Man kan også få flere forskellige foderautomater. Det er noget hver enkelt ejer må finde ud af, hvad der er bedst for deres kat.Tilbage