Kattens husapotek

Af Nanna Mikkelsen - 2007

Når uheldet er ude
Katte har en eventyrlig evne til at vente med at blive lidt sløje, for fritlevende at komme hjem med skrammer, rifter eller begyndende bylder, til dyrlægen har fået fyraften eller endnu bedre at vente til fredag eftermiddag, hvor dyrlægen lige har sat telefonsvareren på og er taget hjem for at holde en velfortjent weekend.


Derfor er det en rigtig god ide, at tage spejdernes motto "vær beredt " til dig. Naturligvis er der begrænsninger for, hvad vi amatører kan og skal beskæftige os med, når vi taler dårligdomme hos vores katte, men mange småting og banaliteter kan vi med dyrlægens velsignelser godt selv klare derhjemme. Man kører jo heller ikke til skadestuen fordi lille Maria er faldet og har skrabet sine knæ, selvom hun hyler højt og længe. Er man i tvivl, om man har grebet et akut problem korrekt an og har gjort det rigtige, er det en god ide at kontakte dyrlægen og forelægge ham / hende situationen, når konsultationen åbner igen.


Her får du en liste til kattens husapotek, så du kan løse mange småproblemer med de mest velegnede hjælpemidler og på den rigtige måde. Mange af tingene findes i forvejen i de fleste veludstyrede medicinskabe, andre lidt mere specielle ting, som er særligt velegnede til katte, kan det være klogt at anskaffe sig snarest og bare for en sikkerheds skyld.


Når uheldet er ude, så bevar roen og tal beroligende til katten. Selvom katten ikke forstår et eneste ord af, hvad du siger, så beroliger det den. Du skal tage det roligt og sige en hel masse til den i en kærlig og beroligende tone. Husk at panik og nervøsitet smitter. Katte tolker mimik og kropssprog og stemmeføring. Så sig en masse pænt. Fortæl katten den er dygtig, smuk og dejlig, og det her skal vi to nok få ordnet i en fart.


ADVARSEL

Giv aldrig din kat hovedpinepiller eller andre smertestillende piller. Der er aslalynxelisyrer i, som er direkte gift for katten. Den bliver ikke smertedækket, men bliver forgiftet af det.


Vat og vatpinde

Er absolut en nødvendighed. Findes vel nok i alle hjem.


Pincet

En model med brede "kæber" er mest velegnet, hvis man skal fjerne en torn, en splint eller en fremmed katteklo, som er efterladt i sulet på ens egen kat.


Lille saks med rund spids

Den har du brug for til at klippe pelshårene af med, hvis katten kommer hjem med rifter og skrammer, sår eller evt. en begyndende byld. Lad være med at prøve på at reparere kattens skader ned gennem pelsen, gør som dyrlægen; klip hårene af i et passende stort område rundt om skadestedet. For det første er det den bedste måde at danne sig et overblik, og for det andet er det hårløse område nemmere at holde rent, mens huden heler op. Pelsen vokser ud igen. Hold saksen parallelt med kattens krop og klip vandret, dvs. langs huden, Lad det sakseben med den afrundede spids vende ned mod huden, så du ikke risikere at stikke hul i katten, hvis du ryster på hånden eller katten er urolig.


Termomenter

De fleste har vel i dag et digital termometer. Husk at smøre spidsen med lidt vaseline eller lignende og aflæs termometeret efter ca. 1 min. eller når termometeret bipper. Kattens normale temperatur ligger på ca. 38,5 grader. Over 39 grader har katten feber.


Engangssprøjter

Bruges til at give katten væske, hvis den har feber og begynder at få væskeunderskud. Husk, at en syg eller lidt sløj kat går ikke så meget som en meter for at komme til sin vandskål. Og selvom du sætter både vand og mad foran næsen på katten, så rører den det sandsynligvis ikke. Derfor har du brug for engangssprøjter (uden kanyler naturligvis). Køb disse på apoteket eller hos din dyrlæge. De mest anvendelige størrelser er 5 - 10 ml. Det kan da være praktisk med 20 ml, men i et husapotek, vil det være fint med enten 5 eller 10 ml.  Disse engangssprøjter koster kun få kr., så køb nogle stykker af dem næste gang du er på apoteket. De kan også bruges som sutteflaske til killinger i nødstilfælde.

Klorhexidin 0,2 procent
Er uundværlig i ethvert hjem. Bruges til at desinficere sår og rifter. Det svider ikke det mindste, så hverken katte eller småbørn gør vrøvl. Det er det samme din dyrlæger bruger.


Klorhexidincreme 2 procent

Når et sår eller en rift er desinficeret med flydende klorhexidin, bruges klorhexidincremen. Den lægger sig som en tynd og beskyttende film over skadestedet. Virker samtidig desinficerende og optages langsom gennem huden. Fås på apoteket.

Andre former for klorhexidin
Tag en snak med dyrlægen om hvad det kan anbefales, du har i dit husapotek.


Hesosan salve

Går også under navnet "kopattesalve". Det er en mild og desinficerende hvid creme, som virker beroligende på irriteret hud. Smøres på i et tyndt lag. Nogle katte bryder sig måske ikke om lugten - selvom lugten er mild og svag. Så slikker katten omhyggeligt det hele væk, men rolig, det er ikke farligt for katten.


Antibiotika

Har du en kat, som får tilbagevende infektioner, så prøv at få en aftale med dyrlægen om, at du har nogle få tabletter liggende (med instruktion hvordan du gør).

ZooLac
Bruges ved tynd mave / diarré. Det er bogstaveligt talt et surmælksprodukt i en doseringssprøjte, som de fleste katte kan lide. Det er tyktflydende, en lys flødefarvet pasta, som indeholder 5 forskellige bakterier, der har hver deres specialopgave at løse i kattens tarmsystem. Ét danner en hinde indvendig på tarmvæggen, så de bakterier der forårsager maveproblemet forhindres i at irritere tarmen yderligere. De 4 andre bakterie, som er i ZooLac, formerer sig så hurtigt, at de nærmest "kvæler" de skadevoldende bakterier, som huserer i tarmindholdet. Fås i praktisk doseringssprøjte hos mange dyrlæger, benyt vejledningen på pakken.


Canikur

Bruges ved diarré og nærmest suger den for meget væske til sig. Fås hos mange dyrlæger eller på apoteket.


Hvedeklid

Bruges til at dæmpe en diarre eller stabilisere en lidt for løs mave. Hvedeklid består af ufordøjelige kulhydrater og har et fiberindhold på hele 48 procent. Det kan derfor suge den for rigelige væske i kattens tarm ved akut diarre. Hvedeklid kan også bruge til at at slanke en kat, uden den opdager det, ved at komme lidt hvedeklid i maden. Er et billigt produkt at have stående.


Revolut

Et produkt, som er uundværligt til både mennesker og dyr, som mister væske på grund af feber, diarré eller opkastninger. Et specielt elektrolyt glukosepulver, som indeholder de livsnødvendige stoffer, som organismen kommer i underskud af ved ovennævnte forhold. Den specielle sammensætning bevirker, at stofferne hurtigt og effektivt optages i tarmen. Opløs 4 g (1½ tsk.) i 1 dl kogt koldt vand. Giv katten væsken med engangssprøjte og gerne ofte. Jo mere des bedre med ca. ½ times mellemrum. Husk du skal dække et ret stort væskebehov, hvis katten f.eks. ikke drikker selv. En pakke med 6 breve fås på apoteket.


Paraghurt

Dette er yoghurt i tabletform. Paraghurt indeholder mælkesyrebakterier, som har en aldeles fremragende virkning på tarmsystemet. Det kan være lidt for løs mave, eller direkte tynd mave, måske i forbindelse med behandling af antibiotika. Paraghurt fås på apoteket. Du kan evt. give katten "den ægte vare" yoghurt - A38 eller andre surmælksprodukter. Men mange katte spiser det ikke, da det er lidt syrligt for mange kattetunger. Prøv evt. med Gaio, som er lidt mildere i smagen og ikke helt så sur.


Parrafinolieemusion

Bruges ved meget hård mave og ved forstoppelse. Bemærk, at det skal være emulsion. Det opsuges ikke i tarmen, men dækker tarmens inderside med et glat lag smørelse, som får det hårde og tørre tarmindhold til nemmere at glide gennem systemet. Må ikke bruges i længere tid, da katten så i givet fald kan få vitamin og mineral mangel. Giv 3 - 5 ml med en engangssprøjte hver anden time, i løbet af en dag, så er der normalt resultat i kattebakken. Paraffinolieemulsion fås på apoteket.


Calopet

Er et super krafttilskud til syge og/eller svage katte. Det er en tyktflydende pasta, som stort set alle katte elsker at slikke i sig. Selv syge og kraftløse katte vil som regel gerne spise det.

B - vitaminer
Har en fin og god effekt på en svækket organisme, hvis en kat har været syg, er blevet steriliseret / kastreret, har fået killinger, er behandlet med antibiotika, eller har en periode hvor den er "lidt mat i sokkerne", eller alderen er begyndt at sætte sine spor. B-vitaminer virker som en slags katalysator på utallige af kroppens funktioner - bl.a. stofskiftet. Det fine ved B-vitaminer er, at de er vandopløselige, så man kan ikke komme til at overdosere. Det katten ikke skal bruge, ryger blot ud igen. Derfor er B-vitaminer ideelle at bruge, når man vil træne en kat i at få tabletter. Det er ikke nødvendigt at købe specielle B-vitaminer til dyr. Det kan udmærket være B-vitaminer købt i supermarkedet, det er billigst, og pillerne er helt finde til katte.


Flydende B-C vitaminer fra supermarkedet er en acceptabel nødløsning, hvis katten absolut ikke kan overtales til at åbne munden for en tablet. Gives i en lille engangssprøjte. Et godt supplement til revolyt, hvis katten har væskemangel. At produktet også indeholder C-vitamin spiller ingen rolle. Katte producere ganske vist selv den mængde C-vitamin de har brug for, men kan man ikke finde rene B-vitaminer i flydende form. C-vitamin er også vandopløselige. Der findes produkter med B-C vitamin til gnavere og lignende, de kan også bruges til katte. Fås i supermarkeder.


Druesukker

Det giver energi her og nu. Mange sportsudøvere ved af erfaring, at det virker. Det virker også på katte, og nogle gange kan det være nødvendigt at hjælpe en kat med at komme sig igen. f.eks. efter en operation, fødsel eller andre forhold, som har stresset organismen. Men altså kun ved graverende behov. Kom 1 teskefuld druesukker i 10 ml flødeblanding, dvs. 50 procent fløde og 50 procent vand. Har man ikke fløde, så brug kogt, afkølet vand. Kan gives med engangssprøjte, hvis katten ikke selv drikker.


Kattemalt
Hører egentlig ikke til i husapoteket, da det bruges flere gange om ugen til katte, som har udpræget tendens til at producere hårboller, der i bedste fald brækkes op ofte på hjemmets pæne tæpper. I værste fald kan en hårbolle sætte sig fast og give en konkret forstoppelse, så det kræver et dyrlægebesøg. Kattemalt fås i mange typer, men fælles for dem alle er, at de indeholder 50 procent olie, så indholdet i tarmen nemmere glider gennem systemet for at ende i kattebakken. Mange katte elsker kattemalt og slikker det i sig, som var det lørdagsslik. Andre vil bestemt ikke have det klistrede stads i munden. De fleste katte kan man dog snyde lidt, ved at komme lidt kattemalt på fingeren, åbne munden på katten og komme kattemalten på indersiden af undertænderne. Husk at rose katten, så det bliver til en god oplevelse.
Kamillete

Et husråd, som kan bruges til både mennesker og dyr. Kamillete er et ideelt middel til øjenvask på katte. Virker let desinficerende og indeholder desuden acetylsalicylsyre, som katte ellers ikke kan tåle, men de meget små mængder, som findes i kamillete, dulmer en evt. lettere irritation i øjnene samtidig med de bliver rensende. Husk at bruge gazebind (fås i små stykker på apoteket), da vat kan fnugge. Kamillete er også ideelt som øjenbadevand, når killinger begynder at få øjne, som måske klister lidt i begyndelsen. Kom ½ kop kogende vend på 1 - 2 breve kamillete, og lad teen trække i 5 minutter. Når teen er lunken, er den klar til brug.


Øjenbad
En mere professionel form for øjenbadevand. Bruges ved tåreflåd, klistrede øjne og til at fjerne snavs fra øjenomgivelserne. Fås hos en del dyrlæger, nogle apoteker og dyrehandlerne.


Bach blomsterdråber m.v.
Mange bruger disse og ligeledes salve. Her kan det anbefales, at man forhører sig hos forhandlerne. Men en god ting at have i sit husapotek.

Klip kløerne rigtigt
Et rent klip uden at kløerne flosser, får du kun hvis du bruger en saks, som er specielt beregnet til runde kløer. Den populære 3 i én klipper er og bliver beregnet til flade menneskenegle, så den maser og kvaser en rund klo. Det kan du få bevis på, ved at klippe en tændstik over med denne 3 - i én. Kvalitets klosaks til katte koster 50 - 60 kr. og holder mindst en kats levetid. Den typiske model har en handig størrelse og ligger godt i hånden. Fås hos velassorterede dyrehandlere.

Tilbage