Pleje og aktivering


Læs mere om pleje og aktivering her:
Hårboller hos katte
Pasningsvejledning
Aktivering af katte

Lidt om "når uheldet er ude" og sundhed:
Kattens husapotek
Behandling af kattebid


Pelspleje

Almindeligt behov for pelspleje
De fleste Birmaer har en utrolig nem pels, og der er ikke behov for særlig meget pelspleje.

De fleste birmaer skal blot friseres godt igennem ca. 1 gang om ugen. Deres pels filtrer sjældent, og der er ikke det store behov.

Ved en nem pels er det nok at bruge en en stålkam. En stålkam med 2 forskellige længder på tænderne, er især god til at fjerne underuld.

I fældningsperioder, er det dog altid nødvendigt at frisere katten grundigt hver dag!

En birmapels
Der kan være forskel på hvordan en birmapels er. Den kan være lidt kort eller lidt længere, og den kan være stor og vamset. Normalt har en birma ikke underuld, men det kan forekomme i større eller mindre grad. Især kastrater udvikler ofte lidt mere pels. Der er også stor forskel på hvor meget katten fælder. Behovet for pelspleje  varierer derfor meget afhængig af kattens pelskvalitet - læs mere om: En korrekt birmapels

Pelspleje er ikke kun for at have en smuk kat! Det handler i høj grad også om trivsel for katten. En uplejet pels kan give en masse filterknuder, som hæmmer kattens bevægelser, og som gør ondt på katten.

Katte danner hårboller af de mange løse hår, når de vasker sig, hvilket er helt normalt. Læs mere om: hårboller

Ekstra behov for pelspleje
Nogle birmaer kan have en lidt større og måske mere vamset og fyldig pels, hvor der kan være behov for mere pelspleje. Måske skal katten friseres godt igennem 2-3 gange om ugen. Det er vigtigt, at man friserer helt i bund, så alle løse hår kommer af, og man får fjernet eventuelle små filterknuder.

Gør kammen våd med vand, og du vil kunne se der kommer en del løse hår af. Eller stryg katten med våde hænder, det fjerner også en del løse hår.

Når en kat fælder rigtig meget, kan der være behov for at tage mere drastiske midler i brug. En Furminator til langhårskatte, som på billedet herunder til venstre, er rigtig god til at fjerne løse hår og løs underuld. Men den må ikke bruges til den daglige pelspleje, da den er alt for hård ved pelsen. Og katten skulle gerne bevare sin smukke pels.

Filterknuder
Det er vigtig at mærke efter filterknuder jævnligt og få dem fjernet. Man kan forsøge at klippe pelsfilterne af med en saks, men man må passe godt på ikke at klippe i huden, da den er ret elastisk på en kat og følger med op i en bue, når man trækker ud i en pelsfilter. En trimmekniv er derfor mere sikker at bruge - se billedet herunder midtfor. Man kan købe en "filteropløser spray" som sprøjtes på filterknuder, hvorefter de kan friseres ud.
Men det nemmeste og mest skånsomme for katten er at fjerne filterknuder med en hårtrimmer.

Nogle birmapelse danner mange filterknuder, selv om katten friseres ofte. Især hvis katten er ude i en våd løbegård eller have. Andre kan få filterknuder, fordi de ikke vil friseres, og så er det en ond cirkel, da katten, pga. filterknuderne, bliver endnu mere utilfreds med at skulle friseres. Ved mange filterknuder hæmmes kattens bevægelser og/eller der kommer hudproblemer under pelsknuderne. Det er altså ikke kun af skønhedsmæssige årsager, langhårskatte skal friseres.


      

Vask af katten
Hvis katten fælder rigtig meget, kan det være en god ide at vaske katten grundigt, da man på den måde, kan fjerne alle de løse og døde hår. Her er det godt at vaske katten en gang om ugen i fældningsperioden, måske i en måned. Herefter er det godt at vaske katten jævnligt. Det kan for mange være uoverskueligt at skulle vaske kat, men det kan hjælpe. Ring gerne til os i Birmavenner for yderligere vejledning.

Der findes rigtig meget forskelligt shampoo til katte. Hvis man går på show med sin kat, så er der en hel række af forskellige shampoo der anbefales. Men hvis man blot skal vaske sin kat fordi den fælder, eller den måske bare trænger, så er en helt almindelige "Minkolie shampoo" udmærket og den kan fås i alle dyreforretninger - se billedet herover til højre. En babyshampoo kan også bruges.

Når katten har været i bad, er det vigtigt at få den tørret (føntørrer) og frisere den tørre pels meget grundigt igennem. Der kan sidde en masse løse små filterknuder, som skal af. Ellers vil katten slikke alle de løse hår i sig.

Barbering af katten
Af flere årsager, kan det ind i mellem være nødvendigt at barbere en birma. Hvis katten er samarbejdsvillig, kan man gøre det selv med en hårtrimmer. Ellers kan det ske i narkose hos dyrlægen Fasanvejens Dyreklinik

Katten kan have mange filterknuder, som ikke kan fjernes med en trimmekniv eller andet og så kan det være nødvendigt med en "løvebarbering".

Hvis katten har haft hårbolleproblemer tidligere, kan man som forebyggede barbere katten i fældningsperioden.

Hvis katten er plaget af en meget stor pels, og måske også har filterknuder, så vil katten være rigtig glad for en ny og kort sommerfrisure :-)

Tilbage